Archief 2019

Najaarsvergadering “Reclame beoogt beïnvloeding. Maar kan die beïnvloeding ook te ver gaan?” op 3 oktober 2019 te Amsterdam

Hier vindt u het artikel “Grenzen aan digitale beïnvloeding, Verslag van de najaarsvergadering van deVereniging voor Reclamerecht, gehouden op 3 oktober 2019″ door Mashid Mojabi en Anne-Jel Hoelen, Mediaforum 2019-6dat verscheen inMediaforum, tijdschrift voor Media- en Communicatierecht 2019-6, p. 206-210.

Op 3 oktober werd de bijeenkomst in goede banen geleid door dagvoorzitter Christiaan Alberdingk Thijm (partner bij bureau Brandeis en senior docent bij de UvA). Bart Schutz (Chief Inspirational Officer bij Online Dialogue) ging in op beïnvloedingstechnieken in digitale markten. Joanna Strycharz (PhD behavioural microtargeting, UvA, ASCOR) sprak over de rol van big data bij digitale beïnvloeding en Anne-Jel Hoelen (jurist en projectleider bij de Autoriteit Consument en Markt, ACM) vertelt over de plannen van de ACM om handvatten te bieden aan bedrijven. Lieneke Viergever (partner bij Project Moore) behandelde het onderwerp vanuit privacy-perspectief, en Bram Duivenvoorde (advocaat bij Hoogenraad & Haak) ging in op hoe dark patters en evil nudges zich verhouden tot oneerlijke handelspraktijken. De dag werd afgesloten met een levendige paneldiscussie.

De handout van de presentaties:

Voorjaarsvergadering New Tech en Reclame op 5 maart 2019 in Amsterdam

De kansen en uitdagingen die ‘New Tech’ met zich meebrengen op reclamegebied stonden centraal tijdens deze bijeenkomst. Wat zijn de digitale advertentietrends die zich momenteel afspelen en welke rol komt daarbij toe aan nieuwe technologieën?  Past ons huidige reclamerechtelijke stelsel op reclame-uitingen gemaakt door AI (Artificiële Intelligentie)? Volstaan de huidige regels om het hoofd te bieden aan niet-transparante profiling en manipulatie?

De handouts van de presentaties (volgt binnenkort)

  • Kunstmatige Intelligentie, een uitdaging voor het recht, Rob van den Hoven van Genderen (VU/Switch legal)
  • ACM: Tech trends en toezicht, Anne-Jel Hoelen (ACM)
  • Is digital advertising nog mogelijk na de GDPR?, Richard van Schaik (DLA Piper)